Σύναψη διμερών συμφωνιών

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ είναι δυνατόν να συναφθούν Διμερείς Συμφωνίες ακαδημαϊκής συνεργασίας με ξένα πανεπιστήμια οι οποίες αφορούν την κινητικότητα φοιτητών και μελών Δ.Ε.Π.

Οι χώρες που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα είναι τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Λιχτενστάιν, Ισλανδία, Νορβηγία), η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, η Τουρκία, η Σερβία καθώς επίσης και οι Υπερπόντιες χώρες και εδάφη (όπως ορίζονται από την Απόφαση (ΕΕ) 2021/1764 του Συμβουλίου της 5ης Οκτωβρίου 2021, άρθρο 33.2,  σχετικά με τη  σύνδεση των Υπερπόντιων Χωρών και Εδαφών με την  ΕΕ, https://international-partnerships.ec.europa.eu/countries/overseas-countries-and-territories_en).

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη σύναψη Διμερούς Συμφωνίας είναι να έχει απονεμηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Ίδρυμα – εταίρο ο νέος Πανεπιστημιακός Χάρτης Erasmus Ανώτατης Εκπαίδευσης. Ο έλεγχος του σημείου αυτού μπορεί να γίνει στην ιστοσελίδα της Ε.Ε. (Higher education institutions holding an ECHE-2021-2027, https://erasmus-plus.ec.europa.eu/document/higher-education-institutions-holding-an-eche-2021-2027

Στο Πρόγραμμα συμμετέχουν και Τρίτες Χώρες μη Συνδεδεμένες με το πρόγραμμα από τις Περιφέρειες 13 (Ανδόρα, Μονακό, Σαν Μαρίνο, Βατικανό) & 14 (Νήσοι Φερόες, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο).

Στο πλαίσιο του Προγράμματος έχει εισαχθεί η δράση KA131 international mobility, μέσω της οποίας επιχορηγείται επί του παρόντος μόνο η εξερχόμενη κινητικότητα φοιτητών και των τριών κύκλων και προσωπικού προς Πανεπιστήμια που εδρεύουν σε τρίτες χώρες (Περιφέρειες 1-12). Ωστόσο, ποσοστό έως 20% του ετήσιου προϋπολογισμού του Ιδρύματος επιτρέπεται να διατεθεί για μετακινήσεις στο πλαίσιο αυτής της δράσης.  Τα ποσά που λαμβάνουν οι δικαιούχοι αυτής της κατηγορίας αφορούν σε ατομική επιχορήγηση και δαπάνες μετακίνησης ανάλογα με τη διανυόμενη απόσταση. Στόχοι της δράσης αυτής είναι α) να παρέχει περισσότερες ευκαιρίες στους φοιτητές και το προσωπικό ώστε να αποκτήσουν διεθνή εμπειρία και δεξιότητες του μέλλοντος και β) επιτρέπει στα ΑΕΙ της χώρας να εγκαθιδρύσουν μακροχρόνιες βιώσιμες διεθνείς συνεργασίες με ΑΕΙ τρίτων χωρών.

Οι Διμερείς Συμφωνίες ρυθμίζουν τον αριθμό των φοιτητών και των μελών ΔΕΠ που μπορούν να μετακινηθούν μεταξύ των δύο Πανεπιστημίων, ορίζουν τις ελάχιστες απαιτήσεις σε γλωσσική επάρκεια και παρέχουν πληροφορίες για διαδικαστικά θέματα. Ωστόσο, η επιλογή των δικαιούχων σε όλες τις περιπτώσεις γίνεται μετά από σχετική προκήρυξη στην οποία αναφέρονται τα κριτήρια επιλογής και τα ποσά που δικαιούνται οι επιτυχόντες.

IMG_1942

Το Γ.Π.Α. συνάπτει Διμερείς Συμφωνίες σε επίπεδο Τμήματος και όχι Πανεπιστημίου. Κάθε μέλος Δ.Ε.Π. που ενδιαφέρεται να συνάψει νέα διμερή συμφωνία με Α.Ε.Ι. των χωρών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα θα πρέπει:

  1. Να εξακριβώσει εάν το Ίδρυμα εταίρος α) διαθέτει πρόγραμμα σπουδών συμβατό με το πρόγραμμα σπουδών του οικείου Τμήματος ώστε να είναι δυνατή η αντιστοίχιση μαθημάτων, β) διαθέτει μαθήματα στα αγλλικά για τους φοιτητές ERASMUS και  γ) τα μαθήματα που προσφέρει στα αγγλικά  επαρκούν για ένα εξάμηνο μετακίνησης.
  2. Να επικοινωνήσει με τους δυνητικούς εταίρους  προκειμένου να διερευνήσει την επιθυμία και των δύο πλευρών να δεχθούν την ανταλλαγή ενός αριθμού φοιτητών ή/και μελών ΔΕΠ. Να συμφωνήσει  τους όρους της συνεργασίας (αριθμό μετακινούμενων, διάστημα μετακίνησης, γνωστικό αντικείμενο κλπ). Ο κατάλογος με τους κωδικούς γνωστικών αντικειμένων (Fields of Education and Training, ISCED-F 2013) είναι διαθέσιμος εδώ.
  3. Να συμπληρώσει κατάλληλα αίτηση συνεργασίας και να την υποβάλει (υπογεγραμμένη και από τον Τμηματικό Υπεύθυνο ERASMUS+) προς έγκριση στη Γενική Συνέλευση του Τμήματός του.
  4. Να μεριμνήσει για τη συμπλήρωση στην αίτηση της ημερομηνίας συνεδρίασης της Γ.Σ.  με την οποία εγκρίθηκε από το Τμήμα  (απαιτείται και σφραγίδα της  Γραμματείας του Τμήματος) και να την προσκομίσει στο  Γραφείο Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων το οποίο είναι αρμόδιο για τη διεκπεραίωσή της.

Ο κατάλογος με τις συναφθείσες έως σήμερα Συμφωνίες του Γ.Π.Α. είναι αναρτημένος στον ιστότοπο http://www.european.aua.gr/?page_id=520  του Γραφείου Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *